Prinsverket är en performanceplattform som tillkommit på initiativ av Prins-Frei von Fräähsen zu Lorenzburg. Vi använder monarkins estetik i symboler och manér för att iscensätta Camp performance. Våra projekt rör sig i skärningspunkten mellan performance, ceremoni, konstnärlig forskning och performativa utspel gentemot andra statliga verk, myndigheter och institutioner. Syftet är förstås att bryta den svenska monarkins monopol och utsätta kungahuset för lite välbehövlig konkurrens. Istället för Carl XVI Gustafs borgerliga kunglighet erbjuder vi rock n’ roll och sago-kunglighet. Vår estetik är:

  • Drag! Performance! Ceremoni!
  • Performativ gest, bild och parafernalia – till exempel heraldik och liknande symboler.
  • Institutioner som mot/med-skapare av kunglig identitet.

Camp smak är, mer än något annat, en hållning av njutning och uppskattning – inte en dömande. En Camp hållning är generös; vill tjusas. […] Camp smak menar inte att det är dålig smak att vara seriös; det fnyser inte åt det som sträcker sig efter dramatiskt allvar. Däremot finner det [camp estetik] framgång även i de passionerade misslyckandena.

– Susan Sontag

 

Prinsverkets logga är inspirerad av det gamla statliga Televerkets emblem. Vår loggar inkorporerar Prinsessan på Ärtens ärta (den berömda sagans verkliga huvudperson) som omges av blixtar av CAMP energi!